Barolo, Barbaresco og Nebbiolo-vine - Hvad er forskellene? Og er der ligheder? Det findes der både meget lange og udtømmende svar på. Og så findes der det helt korte og præcise, som vi har samlet i en lyn-oversigt til dig herunder. Så lyn som sådan noget kan blive, hvis der også skal svares korrekt.
En ting har alle vinene tilfælles og det er, at de alle sammen er lavet 100% på Nebbiolo-druen. Derfra begynder det at gå i vidt forskellige retninger.
BAROLO
Ofte kaldet Vinenes Konge. Nebbiolo-druerne skal være dyrket i en af de 11 Barolo-kommuner i Langhe-regionen. Dem kan du finde en oversigt over længere nede i indlægget. Vinen skal lagre i minimum 3 år, heraf mindst 2 af dem på egefade og 1 år på flasken, før den frigives til salg.
Nogle producenter laver også en Barolo Riserva. Her binder man sig til at lagre den 1 år længere på fad end en almindelig. Her får du efter vores mening mere fad end frugt, men det er selvfølgelig et spørgsmål om temperament.
Barolo er smagfulde vine med fyldig krop og de har et højt tannin- og syreindhold. Farven er ofte lys i spektret rubinrød til granatrød, så længe vinen er ung. Herefter skifter den med alderen kulør til et teglrødt skær. Tanninerne vil også med alderen være mere integrerede.
BARBARESCO
Hvis Baroloen er Vinenes Konge, så er Barbaresco Vinenes Dronning. På samme måde som Barolo skal være dyrket i en af de 11 Barolo-kommuner, skal Barbaresco være dyrket i en af de 4 Barbarescokommuner. Dem kan du også finde nederst i indlægget. Barbaresco skal lagre i minimumm2 år, heraf mindst 1 år på egefade og 1 år på flasken, før den frigives til salg.
på samme måde som med Barolo, kan producenten også her vælge at lave en riserva-udgave. Her er kravene, at den skal lagre 3 år på fade og 1 år på flasken.
Smagsmæssigt er der naturligvis fællestræk med Barolo - det er jo stadig den samme drue. Men hvor tanninerne i nogle unge Baroloer godt kan bide lidt mere fra sig, så er de ofte mere afrundede og bløde i Barbaresco-vine. Det samme gør sig gældende med syren i vinen. Det skyldes blandt andet det anderledes klima og selve jordbunden i Barbaresco-kommunerne, der ligger en anelse længere mod nord-øst end Barolo-kommunerne.
NEBBIOLO DOC / DOCG
Nebbiolo-vine produceres af Nebbiolo-druer fra hele Langhe-området. Modsat Barolo og Barbaresco er der ikke lagringskrav, så her kan producenten eksperimentere mere frit med at lagre vinen på store egefade, små barriques eller ståltanke. De vil ofte have et kortere lagringspotentiale, og de peaker således tidligere. Det gode ved dét, er at du kan trække proppen af med det samme og få en øjeblikkelig pragtfuld vinoplevelse.
Du kan finde alle vores vine på Nebbiolo-druen HER.
De 11 Barolo-kommuner
- La Morra
- Montforte d'Alba
- Serralunga d'Alba
- Barolo
- Novello
- Castiglione Falletto
- Verduno
- Grinzane Cavour
- Roddi
- Diano d'Alba
- Cherasco
De 4 Barbaresco-kommuner
- Neive
- Barbaresco
- Treiso
- San Rocco
Vi håber, at denne gennemgang klædte dig på til selv at svare, hvis du på et tidspunkt bliver spurgt: Hvad er egentlig forskellen på Barolo og Barbaresco og Nebbiolo-vine?