Viser alle 14 resultater

Viser alle 14 resultater

Franciacorta – Mousserende vin efter Champagnemetoden

Her er der siden 1960’erne blevet produceret mousserende vine efter den klassiske metode. Det er den samme metode, man bruger i Champagne i Frankrig. Metoden har en lang, lang række strenge vilkår. Det gælder både for arbejdet i marken og i særdeleshed for arbejdet i vinkælderen. Der høstes tidligt og udelukkende med håndkraft. Det hele skal foregå lidt tjept, for frugtsyren er absolut essentiel for kvaliteten af Franciacorta-vine.

De skrappere krav til producenterne i Franciacorta er mange. Blandt andet til udbyttet per hektar. Producenten er også forpligtet til at angive datoen for degorgeringen. Degorgeringen er en del af den klassiske champagneproces, hvor den midlertidige gærdækkede kapsel fjernes fra flasken og vinens bundfald fjernes, for derefter at få sin korkprop sat i. Det er også værd at nævne, at flaskelagringen minimum skal være 25 måneder mod champagnes 15 måneder. Det giver vinen ekstra tid til at udvikle smag, struktur og kompleksitet.

Hele processen fra drue til færdig vin har et stramt fokus på kvalitet  fremfor kvantitet. Franciacorta vine er derfor bestemt ikke et billigere alternativ til Champagne. Tværtimod.

Begrænset produktion af Franciacorta

Man bør nemlig også notere sig, at produktionen af mousserende vine fra Franciacorta kun beløber sig til 15 millioner flasker per år mod champagnes svimlende 300 millioner flasker. Det sidste indikerer ganske kraftigt, at man ikke lige så snildt får fingrene i mousserende vine fra Franciacorta som man gør med champagne. Både kvalitet og efterspørgsel er skyhøj, ganske enkelt.