Contadi Castaldi – Brùt

Stjerneanmeldte ypperligt cremede bobler fra Franciacorta til en fabelagtig pris

  • Finansbureauet
  • Flaskehalsen
  • 90 pointRobert Parker
  • Vinexpressen
  • 91 pointWine Enthusiast
  • Winelab
  • 90Food And Wine Aesthetics
  • Ekstrabladet
249,00 DKK

Beskrivelse

Det første møde med Contadi Castaldi - Brùt er et skønt, nærmest vibrerende, livligt skum, der fylder munden med tæt moden frugt i balance med sprød syre. Fyldig og frisk citrus og fersken, der runder af med en fornøjelig finish af ristet toast med honning.

Nærmest uopnåelige bobler fra Franciacorta, der leverer Italiens bedste spumante. At få bobler af denne høje kvalitet i glasset til en så lav pris, er ikke et tilbud, du vil se på enhver vinhylde.

Klassificeringen på tørhedsgrad på mousserende vine går fra sød mod tør i følgende rækkefølge:

1 Demi-sec
2 Sec
3 Extra Sec/Extra Dry
4 Brut
5 Extra brut
6 Brut Natural/Brut Zero

OM CONTADI CASTALDI FRANCIACORTA
Hvad er den store forskel på champagne og spumante fra Franciacorta, kunne man spørge. De er jo fremstillet efter præcis samme metode (champagnemetoden), hvor andengæringen foregår i flasken.
Jo, for det allerførste, så er det kun champagne, der kommer fra Champagne - deraf navnet. Det er er i sig selv en længere historie. Dernæst så er der langt, langt skrappere krav til udbyttet per hektar i Franciacorta. Producenten er også forpligtet til at angive datoen for degorgeringen. Degorgering er en del af den klassiske champagneproces, hvor den midlertidige gærdækkede kapsel fjernes fra flasken og vinens bundfald fjernes, for derefter at få sin korkprop sat i. Det er også værd at nævne, at flaskelagringen minimum skal være 18 måneder mod champagnes 15 måneder.

Endelig er der den enorme forskel, at produktionen af mousserende vine fra Franciacorta kun beløber sig til 15 millioner flasker per år mod champagnes svimlende 300 millioner flasker. Det sidste indikerer ganske kraftigt, at man ikke lige så snildt får fingrene i mousserende vine fra Franciacorta som man gør med champagne. Både kvalitet og efterspørgsel er skyhøj, ganske enkelt.

Contadi Castaldi - Brùt lagrer på flaske i 26 måneder. Det siger sig selv, at den type produktion af vin kræver plads. MEGET plads. Vinkældrene er da heller intet mindre end enorme.