Appassimento og Ripasso

Appassimento og Ripasso

Heroppe i det kolde nord holder vi meget af vine, der er lavet efter Appassimento og Ripasso metoden. De er fyldige og kraftige og sødmefulde, og giver os en lovning på, at den varme sol vender tilbage. For mange er de også uløseligt forbundet med den kraftige mad på julebordet.

Men hvad er så forskellen på Appassimento og Ripasso?

Helt kort kan man sige, at Appassimento henviser til, at druerne er tørrede i mange måneder, hvorefter de presses til vin. Vinene lavet på denne metode kender vi som Amarone della Valpolicella eller den sødere Recioto della Valpolicella. Når man tørrer druerne fordamper vandet. Herved koncentreres sukker- og smagsindholdet betragteligt.

Navnet Ripasso afslører metoden lidt mere i selve ordet: Det er nemlig den unge Valpolicellavin, der (re)passeres over kvaset fra Appassimento-vinene. Herved får den ekstra pondus og power og en flot afrunding af sin ungdommelige saftighed.

Man kan derfor sige at både Appassimento og Ripasso har været i kontakt med Appassimentometoden. Uden Appassimento, ingen Ripasso.

På billedet kan du se tørrede druer i proces fra vores producent Le Salette. Du finder Le Salettes vine i vores shop HER.

Forskellen på Barolo og Barbaresco og Nebbiolo-vine

Forskellen på Barolo og Barbaresco og Nebbiolo-vine.

Barolo og Barbaresco og Nebbiolo-vine - Hvad er forskellene? Og er der ligheder? Det findes der både meget lange og udtømmende svar på. Og så findes der det helt korte og præcise, som vi har samlet i en lyn-oversigt til dig herunder. Så lyn som sådan noget kan blive, hvis der også skal svares korrekt.

En ting har alle vinene tilfælles og det er, at de alle sammen er lavet 100% på Nebbiolo-druen. Derfra begynder det at gå i vidt forskellige retninger.

BAROLO

Ofte kaldet Vinenes Konge. Til en Barolo skal Nebbiolo-druerne være dyrket i en af de 11 Barolo-kommuner i Langhe-regionen. Dem kan du finde en oversigt over længere nede i indlægget. Barolo skal lagre i minimum 3 år, heraf mindst 2 af dem på egefade og 1 år på flasken, før den frigives til salg.

Nogle producenter laver også en Barolo Riserva. Her binder man sig til at lagre den 1 år længere på fad end en Barolo. Her får du efter vores mening mere fad end frugt, men det er selvfølgelig et spørgsmål om temperament.

Barolo er smagfulde vine med fyldig krop og de har et højt tannin- og syreindhold. Farven er ofte lys i spektret rubinrød til granatrød, så længe vinen er ung. Herefter skifter den med alderen kulør til et teglrødt skær. Tanninerne vil også med alderen være mere integrerede.

BARBARESCO

Hvis Baroloen er Vinenes Konge, så er Barbaresco Vinenes Dronning. På samme måde som Barolo skal være dyrket i en af de 11 Barolo-kommuner, skal Barbaresco være dyrket i en af de 4 Barbarescokommuner. Dem kan du også finde nederst i indlægget. Barbaresco skal lagre i minimumm2 år, heraf mindst 1 år på egefade og 1 år på flasken, før den frigives til salg.

på samme måde som med Barolo, kan producenten også her vælge at lave en riserva-udgave. Her er kravene, at den skal lagre 3 år på fade og 1 år på flasken.

Smagsmæssigt er der naturligvis fællestræk med Barolo - det er jo stadig den samme drue. Men hvor tanninerne i nogle unge Baroloer godt kan bide lidt mere fra sig, så er de ofte mere afrundede og bløde i Barbaresco-vine. Det samme gør sig gældende med syren i vinen. Det skyldes blandt andet det anderledes klima og selve jordbunden i Barbaresco-kommunerne, der ligger en anelse længere mod nord-øst end Barolo-kommunerne.

NEBBIOLO DOC / DOCG

Nebbiolo-vine produceres af Nebbiolo-druer fra hele Langhe-området. Modsat Barolo og Barbaresco er der ikke lagringskrav, så her kan producenten eksperimentere mere frit med at lagre vinen på store egefade, små barriques eller ståltanke. De vil ofte have et kortere lagringspotentiale, og de peaker således tidligere. Det gode ved dét, er at du kan trække proppen af med det samme og få en øjeblikkelig pragtfuld vinoplevelse.

Du kan finde alle vores vine på Nebbiolo-druen HER.

De 11 Barolo-kommuner

 1. La Morra
 2. Montforte d'Alba
 3. Serralunga d'Alba
 4. Barolo
 5. Novello
 6. Castiglione Falletto
 7. Verduno
 8. Grinzane Cavour
 9. Roddi
 10. Diano d'Alba
 11. Cherasco

De 4 Barbaresco-kommuner

 1. Neive
 2. Barbaresco
 3. Treiso
 4. San Rocco

Vi håber, at denne gennemgang klædte dig på til selv at svare, hvis du på et tidspunkt bliver spurgt: Hvad er egentlig forskellen på Barolo og Barbaresco og Nebbiolo-vine?

Kvinderne bag en af Italiens bedst anmeldte kultvine

Le Pupille

Maremmas bedste producent. Punktum.

Kvinderne bag en af Italiens bedst anmeldte kultvine er Le Pupille med Elisabetta Gepetti i spidsen. Elisabetta og datteren Clara er tilsammen og uden sidestykke en af Toscanas absolut bedste producenter. Der står Maremma på visitkortet, men de mindre vine slår ALT i Chianti Classico til prisen, de store Sangiovese-vine slår ALT med navnet "Brunello" til prisen, og top-toscaneren Saffredi er tidligere blevet kaldt "alt for billig" af GASTRO. Det er vel at mærke en af Italiens bedst anmeldte vine med 99 point fra James Suckling og 98 point fra Robert Parker.

Er du til klassisk toscansk vin, betaler du sædvanligvis 50% for navnet og 50% for selve vinen.
MEN
Maremma ligger for langt fra de dyre zoner til at kunne gøre brug af det dyre navn. Det betyder, at du får langt, langt mere vin for pengene. Det har anmelderne luret for længe siden og derfor overøses Le Pupille da også igen og igen med TOP-anmeldelser for deres komplekse og sofistikerede vine.
Se alle vinene fra Le Pupille HER
Kvinderne bag en af Italiens bedst anmeldte kultvine

I Maremma i det sydvestlige og allervarmeste Toscana...

...helt ude ved havet ligger vingården Le Pupille. Denne placering har sine fordele for druerne i Le Pupilles storartede vine. Her får sol og varme nemlig lov at udvikle sødme i druerne i løbet af dagen. Om natten sørger den kølende havluft for at druerne atter kommer ned i temperatur, så det hele kan starte forfra igen dagen efter.
Det er det helt ideelle klima for druerne, der ved disse temperaturudsving bevarer den helt essentielle balance mellem frugtsyre og aroma. Vinene er prissat alt, alt for lavt eftersom Maremma endnu ikke har fået samme berømmelse som Montalcino og Bolgheri.
Vinbranchen er sædvanligvis domineret af mænd, men ikke hos Le Pupille. Her drives vingården med Elisabetta Gepetti som benhård kaptajn ved roret og i de senere år med datteren, Clara, som højrehånd. Le Pupille nyder stor respekt i hele vinverdenen og sådan har det været siden Elisabetta overtog efter sin daværende svigerfar. Det er i øvrigt ham, der har lagt navn til Saffredi i en lille sammenskrivning af San (=hellig) og Alfredi.

Saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden

Saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden

Denne opskrift på saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden er altid et stensikkert hit blandt både voksne og børn. Retten har naturligvis eksisteret længere end Lady og Vagabonden, men hvor tegnefilmen aldrig ændrer sig, så er mulighederne for at variere stemningen af Bella Notte med rødternet dug, musik, italiensk vin og stjernehimmel uendelige. Her er vores version af den klassiske spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce. Der er naturligvis også et godt vintip til serveringen.

Ingredienser til saftige italienske kødboller

500 g hakket kalv og flæsk

75 g parmesan (svarende til lidt mindre end halvdelen af en hel parmesanost)

½ spsk reven økologisk citronskal + saft fra den ene halvdel af citronen

½-1 dl.rasp eller brødkrummer

salt og friskkværnet peber

1-2 fed hvidløg

1 håndfuld hakket, bredbladet persille

¼ dl mælk

1 æg

Olivenolie til stegning

Ingredienser til italiensk tomatsauce

3 fed hvidløg

1 løg

2 dåser flåede tomater. Hak eller blend dem selv. Så får du ikke umodne tomater.

1½ dl. hvidvin med en vis frisk charme. Lad den californiske Chardonnay stå. Den kan du bruge en anden gang.

2 spsk tomatkoncentrat (vi elsker den på tube fra Mutti)

1 spsk tørret basilikum

1 tsk sukker

Olivenolie til stegning

salt og friskkværnet peber

Topping

2 kugler mozzarella

Evt. frisk basilikum og ristede, hakkede pinjekerner.

Fremgangsmåde

Start med at røre farsen sammen. Det er ikke sikkert du får brug for al raspen/brødkrummerne, så tilsæt den ad 2 omgange. Farsen skal ikke være tør. Form farsen til store kødboller og stil dem koldt, mens du laver tomatsaucen.

 

Svits de finthakkede løg og hvidløg i olivenolie til de bliver klare. Tilsæt tomatpuréen og svits den med et øjeblik. Det lokker en flot dyb tomatsmag frem, hvis man lige ‘rister’ den lidt. Hak eller blend tomaterne. Vi vælger altid hele, flåede tomater, da man så er sikret, at alle tomater i dåsen var modne ved plukning. Den samme garanti har du ikke ved hakkede tomater. Nuvel, det er måske tomat-hysteri, men har vi ikke alle en køkken-kæphest?  Tilsæt resten af ingredienserne. Saucen koges ind til den er godt tyk, ca. 30 minutter. Hvis du rører godt, kan du godt speede processen op ved at skrue mere op for varmen.

Mens saucen koger ind, steger du kødbollerne i olivenolie. Sørg for at få stegeskorpe på alle sider og husk, at de steger videre i ovnen. Hæld tomatsaucen i fad, fordel kødbollerne i og læg fingertykke skiver af mozzarella imellem. Bag 30-40 minutter i 190 grader varm ovn til osten får farve i kanten og lidt på toppen.

Kog din foretrukne pasta efter anvisningerne og dryp olivenolie og saften fra ½ citron over. Server retten i hver deres fad eller anret det på tallerken efter humør. Det ser flot ud og smager dejligt med topping af ristede, hakkede pinjekerner og frisk basilikum.

Vintip

Til tomatretter er Sangiovese-baserede vine uovertrufne. Vin og mad går her så smukt hånd i hånd og fremhæver hinandens allerbedste sider. Vores favorit til saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden er Le Pupille – Morellino di Scansano Riserva 2018. Når humøret er til noget friskere og mere læskende, skifter vi riservaen ud med en hvidvin fra samme toscanske producent, nemlig Le Pupille – Poggio Argentato 2019 eller Costamolino på Vermentino fra den sardinske producent Argiolas.

 

Til kamp mod dårlig Amarone

Til kamp mod dårlig Amarone
I mange år har man kunnet se vinentusiaster rulle med øjnene, når de så endnu en ‘Amarone’ på discounthylderne. Mange producenter er nemlig i tidens løb blevet fristet til at producere lavkvalitets-’Amaroner’ og dermed udvande kvaliteten for, at de kunne imødekomme en lavpris-efterspørgsel.
 
Modtrækket var helt naturligt for de seriøse Amarone-producenter:
 
Opret en forening, der står for alt det modsatte!
Gå til kamp mod dårlig Amarone!
 
Manifestet var enkelt: Skab Amaroner som de oprindeligt bør fremstilles, lagres og nydes gennem strenge kvalitets- og produktionskrav!
Ti producenter gik altså i 2009 sammen og skabte “Amaronefamilierne”. I dag er navnet dog ændret til ‘Le Famiglie Storiche’ – ‘De Historiske Familier’. Siden 2009 er foreningen udvidet til 13 medlemmer og tæller blandt andet navne som Masi, Tenute Tommasi, Musella og Speri. Dengang som nu er hovedformålet at beskytte Amarone-navnet og den kvalitet og karakteristik, der kendetegner en god Amarone. Der er siden løbet mere vand under broen og de hårde udmeldinger mellem Amarone-familierne og de andre producenter er blødt lidt op. Men kampen mod dårlig Amarone udkæmpes stadig. Heldigvis for os, der sætter pris på den ægte vare.
 
Vi har i årenes løb importeret vin fra flere af foreningens medlemmer – og fra Venturini i 7 år. Vores lager af Venturinis vine varierer meget, da nogle af dem knap når at ramme hylderne, før de er væk igen.
 
Og helt ærligt: Det forstår vi til fulde! Det er ganske enkelt gennemført flotte vine.
 
Venturinis vinmarker ligger lige midt i det bakkede Valpolicella Classico-område, 250 meter over havet. På disse marker har Venturini-familien produceret fantastisk flotte, rene og yderst velsmagende vine siden 1963. Du kan se vores aktuelle udvalg af Venturinis vine HER

Er Chianti med “den sorte hane” bedre end andre Chianti?

Det korte svar er: Nej, man kan ikke være sikker på at en Chianti med “Gallo Nero” – den sorte hane er bedre end alle andre.

Området i Toscana mellem Firenze og Siena består af række Chianti-distrikter, f.eks Chianti Classico, Chianti Colli Fiorentini og Chianti Rufina. Af disse er Chianti Classico de eneste der må mærkes med Gallo Nero.

Hvert af disse distrikter har et regelsæt for hvornår en vin må kaldes en Chianti “X”. Chianti Classico har af alle distrikterne de skrappeste regler, der bl.a. omfatter:

-Mindst 80% af druerne skal være Sangiovese.
-Ingen hvidvinsdruer må anvendes (siden 2005).
-Der skal være mindst 23 gram tørstof per liter vin (for at sikre en god koncentration).
-Vinen skal lagre mindst 10 måneder inden frigivelse.

Herudover er der en række regler for hvor stort udbytte der må være per hektar osv.

Udover at Chianti Classico har de skrappeste regler, så mener flere, at området har de bedste vækstbetingelser for Sangiovese-druen. Dette begrundes med den bedste jordbund og de mest konstant bakkede områder.

Selvom Chianti Classico har de skrappeste regler og enormt gode vækstbetingelser for Sangiovese-druen, så er der dog ét uomtvisteligt faktum, der gør at Gallo Nero ikke er garanti for en god vin:

“Den bedste vin fra det mindst fine område er langt bedre end den værste vin fra det fineste område”.

Med andre ord findes der også nitter i Chianti Classico – omend måske lidt færre end i de andre distrikter.

Det gælder om at finde en vinhandler du stoler på, og som har smag for – og et reelt udvalg fra – Chianti Classico.