Saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden

Saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden

Denne opskrift på saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden er altid et stensikkert hit blandt både voksne og børn. Retten har naturligvis eksisteret længere end Lady og Vagabonden, men hvor tegnefilmen aldrig ændrer sig, så er mulighederne for at variere stemningen af Bella Notte med rødternet dug, musik, italiensk vin og stjernehimmel uendelige. Her er vores version af den klassiske spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce. Der er naturligvis også et godt vintip til serveringen.

Ingredienser til saftige italienske kødboller

500 g hakket kalv og flæsk

75 g parmesan (svarende til lidt mindre end halvdelen af en hel parmesanost)

½ spsk reven økologisk citronskal + saft fra den ene halvdel af citronen

½-1 dl.rasp eller brødkrummer

salt og friskkværnet peber

1-2 fed hvidløg

1 håndfuld hakket, bredbladet persille

¼ dl mælk

1 æg

Olivenolie til stegning

Ingredienser til tomatsauce

3 fed hvidløg

1 løg

2 dåser flåede tomater. Hak eller blend dem selv. Så får du ikke umodne tomater.

1½ dl. hvidvin med en vis frisk charme. Lad amerikanerbassen stå. Den kan du bruge en anden gang.

2 spsk tomatkoncentrat (vi elsker den på tube fra Mutti)

1 spsk tørret basilikum

1 tsk sukker

Olivenolie til stegning

salt og friskkværnet peber

Topping

2 kugler mozzarella

Evt. frisk basilikum og ristede, hakkede pinjekerner.

Fremgangsmåde

Start med at røre farsen sammen. Det er ikke sikkert du får brug for al raspen/brødkrummerne, så tilsæt den ad 2 omgange. Farsen skal ikke være tør. Form farsen til store kødboller og stil dem koldt, mens du laver tomatsaucen.

 

Svits de finthakkede løg og hvidløg i olivenolie til de bliver klare. Tilsæt tomatpuréen og svits den med et øjeblik. Det lokker en flot dyb tomatsmag frem, hvis man lige ‘rister’ den lidt. Hak eller blend tomaterne. Vi vælger altid hele, flåede tomater, da man så er sikret, at alle tomater i dåsen var modne ved plukning. Den samme garanti har du ikke ved hakkede tomater. Nuvel, det er måske tomat-hysteri, men har vi ikke alle en køkken-kæphest?  Tilsæt resten af ingredienserne. Saucen koges ind til den er godt tyk, ca. 30 minutter. Hvis du rører godt, kan du godt speede processen op ved at skrue mere op for varmen.

Mens saucen koger ind, steger du kødbollerne i olivenolie. Sørg for at få stegeskorpe på alle sider og husk, at de steger videre i ovnen. Hæld tomatsaucen i fad, fordel kødbollerne i og læg fingertykke skiver af mozzarella imellem. Bag 30-40 minutter i 190 grader varm ovn til osten får farve i kanten og lidt på toppen.

Kog din foretrukne pasta efter anvisningerne og dryp olivenolie og saften fra ½ citron over. Server retten i hver deres fad eller anret det på tallerken efter humør. Det ser flot ud og smager dejligt med topping af ristede, hakkede pinjekerner og frisk basilikum.

Vintip

Til tomatretter er Sangiovese-baserede vine uovertrufne. Vin og mad går her så smukt hånd i hånd og fremhæver hinandens allerbedste sider. Vores favorit til saftige italienske kødboller med tomatsauce a la Lady og Vagabonden er Le Pupille – Morellino di Scansano Riserva 2014. Når humøret er til noget friskere og mere læskende, skifter vi riservaen ud med en hvidvin fra samme toscanske producent, nemlig Le Pupille – Poggio Argentato 2017.