Franciacorta

Fra Franciacorta-området i Lombardiet kommer nogle af Italiens bedste mousserende vine. Her er der siden 1960'erne blevet produceret mousserende vine efter den klassiske metode, som er den samme metode man bruger i Champagne-distriktet i Frankrig. Metoden har en lang række strenge vilkår både for arbejdet i marken og for arbejdet i vinkælderen, og det er i sig selv en lang -og helt anden- historie. I Franciacorta er der tilllige langt, langt skrappere krav til udbyttet per hektar (60% eller 57 HL per hektar). Producenten er også forpligtet til at angive datoen for degorgeringen (en del af den klassiske champagneproces, hvor den midlertidige gærdækkede kapsel fjernes fra flasken og vinens bundfald fjernes, for derefter at få sin korkprop sat i). Det er også værd at nævne, at flaskelagringen minimum skal være 18 måneder mod champagnes 15 måneder.

Man bør også notere sig, at produktionen af mousserende vine fra Franciacorta kun beløber sig til 15 millioner flasker per år mod champagnes svimlende 300 millioner flasker. Det sidste indikerer ganske kraftigt, at man ikke lige så snildt får fingrene i mousserende vine fra Franciacorta som man gør med champagne, da både kvalitet og efterspørgsel er skyhøj.