Franciacorta

Fra Franciacorta-området i Lombardiet kommer nogle af Italiens bedste mousserende vine. Her er der siden 1960'erne blevet produceret mousserende vine efter den klassiske metode. Det er den samme metode, man bruger i Champagne-distriktet i Frankrig. Metoden har en lang, lang række strenge vilkår. Det gælder både for arbejdet i marken og for arbejdet i vinkælderen. Der høstes tidligt og udelukkende med håndkraft. Det hele skal foregå lidt tjept, for frugtsyren er essentiel for kvaliteten af Franciacorta-vine.

De skrappere krav til Franciacorta-producenterne er mange. Blandt andet til udbyttet per hektar. Producenten er også forpligtet til at angive datoen for degorgeringen. Degorgeringen er en del af den klassiske champagneproces, hvor den midlertidige gærdækkede kapsel fjernes fra flasken og vinens bundfald fjernes, for derefter at få sin korkprop sat i. Det er også værd at nævne, at flaskelagringen minimum skal være 18 måneder mod champagnes 15 måneder. Det giver vinen ekstra tid til at udvikle smag, struktur og kompleksitet.

Hele processen fra drue til færdig vin har et stramt fokus på kvalitet  fremfor kvantitet. Franciacorta-vine er derfor bestemt ikke et billigere alternativ til Champagne. Tværtimod.

Man bør nemlig også notere sig, at produktionen af mousserende vine fra Franciacorta kun beløber sig til 15 millioner flasker per år mod champagnes svimlende 300 millioner flasker. Det sidste indikerer ganske kraftigt, at man ikke lige så snildt får fingrene i mousserende vine fra Franciacorta som man gør med champagne. Både kvalitet og efterspørgsel er skyhøj, ganske enkelt.

Gallovini forhandler de dejlige mousserende vine fra Bellavista og Contadi Castaldi til Danmarks skarpeste priser.