"Har du talt med din vin i dag" udbrød en god bekendt, da vi fortalte hende om at vin skulle ligge nogen tid efter at være transporteret et langt stykke. Den er dog god nok.

Måske har du taget nogle flasker med i bilen efter en tur til Italien, Spanien eller Frankrig og konstateret, at de smagte knap så godt herhjemme i Danmark. Der er helt sikkert en række faktorer, der gør at vinen aldrig kommer til at smage hos bonden selv, men de første par uger efter hjemtransporten er den som regel helt gal.

Transportsygen kommer som regel til udtryk ved at vinen virker usammenhængende i smagen. Den runde, helstøbte frugtsmag er væk og syren er ikke integreret med resten af smagen. Derfor kan vinen virke sur og sprittet.

Lad den derfor ligge mindst to uger efter den lange rejse, så vil vinen have "samlet sig" igen og smage nogenlunde som du husker.

Faktisk kan selv rystelserne på langt kortere afstande slå en vin ud af kurs. Vine med meget stor elegance, f.eks. vine fra Toscana og Bordeaux er meget sårbare overfor rystelser, og en time på bagsædet af en bil kan få en vin til at smage ganske anderledes. Husk derfor at fragte vinen til destinationen nogle dage inden der skal smages "stor" vin.

Hos Gallovini sætter vi først vin til salg mindst to uger efter de er modtaget, og først efter vi har konstateret at smagen er optimal. Vi råder dog vore kunder til at lade vinen stå nogle dage efter turen med fragtmand.