Dekantering af Amarone

Når vi sælger vores Amarone fra Terre di Pietra anbefaler vi stærkt at man enten tager sig rigtig god tid til at åbne og drikke den, eller at man ilter den inden nydelse. F.eks. via dekantering, hvor vinen f.eks. hældes på karaffel, eller blot på en anden beholder og tilbage i flasken igen.

Faktisk strider det lidt mod vores generelle overbevisning, da vi selv synes at en af de vidunderlige ting ved gode italienske vine er at smage dem udvikle sig i den tid der går fra flasken åbnes til sidste glas er drukket. Det er dog en smagssag, og oplever man at få en bedre vin ud af dekantering af andre gode vine, skal man selvfølgelig gøre det.

Grunden til at lige præcis den nævnte Amarone efter vores mening bør dekanteres er, at den føles utroligt ung idet man åbner flasken. Man er ikke i tvivl om det er en Amarone, men den kraftige kirsebær/rosinduft og -smag kommer først løbende over nogle timer. Det hjælper gevaldigt at snyde lidt og ilte vinen godt igennem fra starten, så har man efter 30-60 minutter en helt fantastisk vinoplevelse.

Det føles lidt som om vinen halvsover i flasken og først vækkes til live ved iltning. Den bliver altså langt bedre (med sin nuværende alder) af dekantering.

Til sammenligning er en supermarkedsamarone typisk 1-2 år yngre (gode Amaroner er først frigivet i 2006 nu, supermarkedsamaroner sælges allerede i 2007 og 2008), men de er iltet så kraftigt fra fabrikken, at de allerede er halvdøde når man køber dem. Vælger man at dekantere dem, giver det så dødsstødet.

Med andre ord, afhænger det meget af den aktuelle Amarone om den bør dekanteres eller ej. En tommelfingerregel er, at hvis vinen er købt i supermarkedet eller har en pris på under 200 kroner, er den drikkeklar ved købet. Hvis der er tale om en "rigtig" Amarone, afhænger det bl.a. af om den er lagret på barriques (små franske egefade på 225 liter) eller lavet traditionelt på store fade. Har den ligget på små fade har den nemlig suget mere fad og ilt til sig, og er typisk klar tidligere. Er den lavet på store fade, skal den typisk bruge nogle år på flaske før de fine smagsnuancer og frugten kommer frem.

Så skal vi komme med ét meget forenklet svar, må det være at en billig Amarone typisk ikke skal dekanteres, og at en "stor" Amarone i sine unge år har gavn af det. Der er dog forskel fra vin til vin, så spørg din vinhandler og smag dig frem :-).