"Pizza med kål? Nu rabler det da for de der Gallovini".

 

Det at lave god hjemmelavet pizza, giver mindst to problemer for den travle dansker.

Det første er tid - efter en lang arbejdsdag, er der ikke altid tid (eller energi) til lige at slå en gærdej sammen.

Det andet er alt det oven på pizzaen. Vi er nemlig råvaremæssigt udfordrede her i Norden, og den danske tilbudstradition gavner ikke supermarkedernes udvalg af højkvalitetsingredienser - de er ganske enkelt for dyre til at blive solgt i tilstrækkeligt omfang.

Derfor er det i mange butikker umuligt at opdrive en skive pepperoni, som ikke bare smager af fedt, paprika og kødrester. Det er tilsyneladende det produkt, de danske supermarkeder forventer vil smage de pizzaspisende danskere, men vi er heldigvis mange, der ikke blot betragter pizza som fast food, men som grundlag for mange kulinariske udfordringer og glæder.

Heldigvis er der mange andre muligheder for toppings end butikkernes præfabrikerede løsninger. Vi havde et par gode sønderjyske kålpølser til overs (info til ikke-sønderjyder: kålpølser indeholder ikke kål, de er blot røgede og vel salte pølser, der passer godt til kål), og mente at de kunne gøre det ud for en skive pepperoni eller som i Italien: Salami.

Endnu mere utraditionelt fik en rest grønlangkål (hakket, frosset grønkål stuvet med smør og fløde) også lov til at fungere som forsøgskanin. Hvis man kan bruge spinat, kan man vel også bruge grønkål!

Her ses forsøget inden pizzaen kom i ovnen:

Pizza med kålpølser og grønlangkål

Kålpølsen minder i struktur ret meget om en god sydeuropæisk pølse, den er blot mindre krydret og en tand mere salt og røget end man typisk gør på de kanter. Det gør dog ikke så meget, den virker knap så røget når den er smeltet lidt i ovnen med tomaten og osten.

Sådan så pizzaen ud, da den var færdig:

Pizza med kålpølser og grønlangkål 2

 

Resultatet var overraskende lækkert, og vi har sjældent set en mere pizzaegnet pølse i et dansk supermarked.

Den kraftige pølse passede fint sammen med både brød, tomat og ost, og grønlangkål virker mindre fersk end spinat på pizzaen.

Vi brugte disse ingredienser:

- Simpel pizzabund med durummel

- Tomatsovs lavet af hakket tomat, blendet med en smule løg, hvidløg, salt, peber og basilikum (kan evt. købes færdig).

- Frisk Mozzarella skåret i skiver

- Grønlangkål lavet af den gode kål fra "Sønderjysk kål" stuvet med smør, mælk (man kan også bruge fløde), kogevand fra pølserne samt rigelige mængder salt og peber.

- En sønderjysk kålpølse skåret i ca. 5 mm. skiver.

 

Skørt? Muligvis. Lækkert? Meget.

 

Vi drak en ung Rosso Piceno fra Fattoria Laila til pizzaen - det fungerede helt perfekt.