Et af de mest hyppige spørgsmål vi møder ved smagninger er: "Hvor længe kan/bør en vin som denne ligge?".

Det er rigtig godt spørgsmål, og vigtigt at stille sin vinhandler, hvis man ikke har planer om at drikke vinen samme aften.

Nogle mennesker er af den opfattelse, at al rødvin bliver bedre med alderen, og andre mener at al moderne rødvin skal drikkes inden for de første par år. Sandheden er efter vores mening et sted midt imellem, og umuligt at svare på generelt.

I takt med at mere og mere vin sælges i supermarkeder tvinges producenterne til tre ting:

1. Lav billigere vin.

2. Lav vin der kan drikkes nu.

3. Lav vin der kan drikkes af alle.

Det betyder, at mere og mere vin er lavet til at blive drukket inden for få år fra høsten (da tiden der går fra høsten til vinen er solgt i supermarkedet i en økonoms øjne er penge ud af vinduet). For mange vintyper er det slet ikke noget problem, og de smager i forvejen bedst inden for de første 3 år fra høsten.

Regn derfor med, at er vinen købt i supermarkedet, er den på højdepunktet nu, og den vil ikke blive bedre af at ligge.

Selv kvalitetsproducenter, som ikke ses i supermarkederne er ramt af ovenstående tre punkter. For eksempel har man i Toscana ændret lagringsmetode fra at bruge store fade (fra 2500 liter og op) til at bruge små fade (225 liter barriques). Det giver dels en billigere vin da de små fade er billigere at bruge, en vin der kan drikkes hurtigere da den får mere ilt og eg under lagringen, samt en vin der nemmere kan drikkes af alle, da den hurtige modning gør den mere rund og blød.

Mange kendere vil sige at vinen bliver doven og kedelig af den behandling, men det er selvfølgelig en smagssag.

En række producenter (deriblandt de producenter Gallovini repræsenterer) benytter sig af gamle produktionsmetoder. Det gør vinen dyrere at producere, og der går et par år ekstra før den er på toppen, men til gengæld opnår de den kvalitet, der oprindeligt gjorde de gamle vinområder i Italien berømte.

Med andre ord, er det svært at give et entydigt svar på, hvor lang tid vinen kan ligge - her er et par eksempler fra vores sortiment:

Feudi d'Otranto - Primitivo 2008. Drik inden for et års tid. En god hverdagsvin fra Apulien er typisk på toppen få år efter høsten, og bør drikkes indenfor 5.

Vignamaggio - Il Morino 2009. Kan drikkes fra fadet, og kan ligge 7 år fra høsten. Vignamaggios vine har det utrolig godt med lagring, og vi smagte i 2009 en Il Morino fra 2003 som var skøn. Det er usædvanligt for moderne toscansk vin i denne prisklasse, men en del af grunden er god druekvalitet og lagring på store egefade.

Monte Bernardi - Retromarcia 2008. Kunne drikkes i 2010 og kan drikkes i 2015. Selvom vinen er lagret på barriques, er pusten på ingen måde gået af den, og den elegante ranke smag ses nu i 2011 og 2012. Ønsker man en rundere og mere blød vin vil den være perfekt i årene 2013-2015.

Monte Bernardi - Saétta 2006. Topvin i et topår lagret i 22 måneder på 3000 liters østrigsk eg. Vinen kan drikkes nu, men vil afgjort blive bedre de næste 10 år. Ingen ved hvad der sker derefter, men den bør kunne drikkes om et halvt århundrede. Vi tipper på at den er på toppen efter 15-20 år.

Terre di Pietra - Amarone "Rosson" 2006. Moderne Amarone kan drikkes helt ungt, da vinen er iltet til ukendelighed. Klassisk Amarone som denne hører under, frigives først 4-5 år fra høsten, og bør sjældent drikkes før 6-7 år fra høsten. Rosson KAN drikkes nu i 2011, men det kræver tid, luft og dekantering. Tricket med denne type vin er at købe dem nu, og nyde dem om 5 år når de er det dobbelte værd.