En smuk ting ved italienske vine er, at de - ligesom de franske - varierer meget fra år til år. Der er varme, spinkle, opulente, "klassiske" årgange osv.

Nu og da får en årgang prædikatet "særligt god", og så går hypen igang. Man så det med Barolo i 2000 og til dels også Toscana i 2006.

Brunello di Montalcino årgang 2010 kaldes den bedste årgang nogensinde.

De få flasker Brunello, som amerikanerne ikke nåede at købe da hypen begyndte, er allerede til salg i butikkerne nu, de er blevet REVET væk fra både store og små toscanske producenter.

Priserne er steget, hypen er producenternes gyldne mulighed for lige at lægge nogle euro oven i prisen, og alt andet ville da også være dårligt købmandsskab, når efterspørgslen er så meget større end udbuddet.

Det store spørgsmål er nu for Hr. og Fru Brunellonyder: Skal man glemme alle andre årgange og bruge de par kroner mere på at købe 2010?

Svaret afhænger af, hvad man vil med vinen.

Butikkerne er stadig fyldt med den gode 2009-årgang, der dels har et år mere på bagen, og dels er en ret kraftig og frugtrig årgang. Der er ikke samme elegance som i 2010, men er man til maskulin Brunello med et vist potentiale, og kan ganen kapere den voldsomme årgang, så er 2009 et super køb.

Selv til samme pris som 2010, er mit bud, at mange vinkøbere, der ønsker at drikke vinen inden for det næste år, vil få større glæde af 2009 end 2010.

Hvorfor er 2010 så blevet revet væk? Potentiale!

2010 er en feminin, elegant, velkoncentreret og KNIVSKARP oplevelse. De fleste 2010'ere er stadig en smule lukkede, og man oplever ikke ligefrem at frugten vælter op fra glasset. For de fleste vindrikkere er den faktisk ikke nogen stor oplevelse nu, og mange vil helt sikkert blive skuffede, hvis vinen åbnes nu.

Til gengæld har vinen pga. sin perfekte balance mellem frugt, frugtsyre og tanniner potentiale til at blive en kæmpeoplevelse om nogle år. Og det er noget de internationale anmeldere kan lide, hvorfor også både Suckling, Parker og mange andre typisk giver 2010-Brunelloer 2-4 point højere karakterer en gennemsnitligt.

Så vinkøberen er nødt til at spørge sig selv, hvad formålet med køb af Brunello er:

1. Power, masser af frugt, hurtigt drikkeklar: 2009

2. Finesse, elegance, 5-10 år i kælderen: 2010.

God fornøjelse!