Sikker netbetaling med Dankort, eDankort, Visa, Visa Electron, MasterCard

Gallovini

Skip to Main Content »

Search Site

Brunello 2010-hype

En smuk ting ved italienske vine er, at de - ligesom de franske - varierer meget fra år til år. Der er varme, spinkle, opulente, "klassiske" årgange osv.

Nu og da får en årgang prædikatet "særligt god", og så går hypen igang. Man så det med Barolo i 2000 og til dels også Toscana i 2006.

Brunello di Montalcino årgang 2010 kaldes den bedste årgang nogensinde.

De få flasker Brunello, som amerikanerne ikke nåede at købe da hypen begyndte, er allerede til salg i butikkerne nu, de er blevet REVET væk fra både store og små toscanske producenter.

Priserne er steget, hypen er producenternes gyldne mulighed for lige at lægge nogle euro oven i prisen, og alt andet ville da også være dårligt købmandsskab, når efterspørgslen er så meget større end udbuddet.

Det store spørgsmål er nu for Hr. og Fru Brunellonyder: Skal man glemme alle andre årgange og bruge de par kroner mere på at købe 2010?

Svaret afhænger af, hvad man vil med vinen.

Butikkerne er stadig fyldt med den gode 2009-årgang, der dels har et år mere på bagen, og dels er en ret kraftig og frugtrig årgang. Der er ikke samme elegance som i 2010, men er man til maskulin Brunello med et vist potentiale, og kan ganen kapere den voldsomme årgang, så er 2009 et super køb.

Selv til samme pris som 2010, er mit bud, at mange vinkøbere, der ønsker at drikke vinen inden for det næste år, vil få større glæde af 2009 end 2010.

Hvorfor er 2010 så blevet revet væk? Potentiale!

2010 er en feminin, elegant, velkoncentreret og KNIVSKARP oplevelse. De fleste 2010'ere er stadig en smule lukkede, og man oplever ikke ligefrem at frugten vælter op fra glasset. For de fleste vindrikkere er den faktisk ikke nogen stor oplevelse nu, og mange vil helt sikkert blive skuffede, hvis vinen åbnes nu.

Til gengæld har vinen pga. sin perfekte balance mellem frugt, frugtsyre og tanniner potentiale til at blive en kæmpeoplevelse om nogle år. Og det er noget de internationale anmeldere kan lide, hvorfor også både Suckling, Parker og mange andre typisk giver 2010-Brunelloer 2-4 point højere karakterer en gennemsnitligt.

Så vinkøberen er nødt til at spørge sig selv, hvad formålet med køb af Brunello er:

1. Power, masser af frugt, hurtigt drikkeklar: 2009

2. Finesse, elegance, 5-10 år i kælderen: 2010.

God fornøjelse!

Pizza med kålpølser og grønlangkål

"Pizza med kål? Nu rabler det da for de der Gallovini".

 

Det at lave god hjemmelavet pizza, giver mindst to problemer for den travle dansker.

Det første er tid - efter en lang arbejdsdag, er der ikke altid tid (eller energi) til lige at slå en gærdej sammen.

Det andet er alt det oven på pizzaen. Vi er nemlig råvaremæssigt udfordrede her i Norden, og den danske tilbudstradition gavner ikke supermarkedernes udvalg af højkvalitetsingredienser - de er ganske enkelt for dyre til at blive solgt i tilstrækkeligt omfang.

Derfor er det i mange butikker umuligt at opdrive en skive pepperoni, som ikke bare smager af fedt, paprika og kødrester. Det er tilsyneladende det produkt, de danske supermarkeder forventer vil smage de pizzaspisende danskere, men vi er heldigvis mange, der ikke blot betragter pizza som fast food, men som grundlag for mange kulinariske udfordringer og glæder.

Heldigvis er der mange andre muligheder for toppings end butikkernes præfabrikerede løsninger. Vi havde et par gode sønderjyske kålpølser til overs (info til ikke-sønderjyder: kålpølser indeholder ikke kål, de er blot røgede og vel salte pølser, der passer godt til kål), og mente at de kunne gøre det ud for en skive pepperoni eller som i Italien: Salami.

Endnu mere utraditionelt fik en rest grønlangkål (hakket, frosset grønkål stuvet med smør og fløde) også lov til at fungere som forsøgskanin. Hvis man kan bruge spinat, kan man vel også bruge grønkål!

Her ses forsøget inden pizzaen kom i ovnen:

Pizza med kålpølser og grønlangkål

Kålpølsen minder i struktur ret meget om en god sydeuropæisk pølse, den er blot mindre krydret og en tand mere salt og røget end man typisk gør på de kanter. Det gør dog ikke så meget, den virker knap så røget når den er smeltet lidt i ovnen med tomaten og osten.

Sådan så pizzaen ud, da den var færdig:

Pizza med kålpølser og grønlangkål 2

 

Resultatet var overraskende lækkert, og vi har sjældent set en mere pizzaegnet pølse i et dansk supermarked.

Den kraftige pølse passede fint sammen med både brød, tomat og ost, og grønlangkål virker mindre fersk end spinat på pizzaen.

Vi brugte disse ingredienser:

- Simpel pizzabund med durummel

- Tomatsovs lavet af hakket tomat, blendet med en smule løg, hvidløg, salt, peber og basilikum (kan evt. købes færdig).

- Frisk Mozzarella skåret i skiver

- Grønlangkål lavet af den gode kål fra "Sønderjysk kål" stuvet med smør, mælk (man kan også bruge fløde), kogevand fra pølserne samt rigelige mængder salt og peber.

- En sønderjysk kålpølse skåret i ca. 5 mm. skiver.

 

Skørt? Muligvis. Lækkert? Meget.

 

Vi drak en ung Rosso Piceno fra Fattoria Laila til pizzaen - det fungerede helt perfekt.

Hold din egen vinsmagning

En af vores - og vores kunders - yndlingsaktiviteter er at smage på vin. Med en vinsmagning kan man som regel for et ret beskedent beløb per deltager smage en masse gode vine, eftersom man er mange om at dele udgifterne. Og har man lyst til at smage noget nyt, er det jo sjovere at smage en lille smule af 10 forskellige gode vine, end en hel flaske af samme vin.

Der holdes ofte vinsmagninger rundt omkring i landet, men vi har mange kunder, der spørger om vejledning ifm. selv at holde en vinsmagning. Det synes vi som udgangspunkt er en rigtig god idé!

 

Overvejer du at holde din egen vinsmagning derhjemme med f.eks. venner eller kolleger som gæster, så har vi her samlet et par tips, der kan hjælpe med at vin gøre aftenen til en succes - i hvert fald hvad angår vinen:

 

1. Vælg ikke for mange vine.

Allerede fra vin nr. 2 bliver det en smule sværere at smage detaljer i vinen, og efter nr. 10, er det umuligt. Netop fordi ens gane er påvirket af de tidligere vine, vil de sidste vine man smager, smage helt anderledes, hvis de smages som vin nr. 1 dagen efter.

Vi anbefaler at begrænse smagningen til max 8 rødvine.

 

2. Rækkefølgen er vigtig.

Start med de letteste og mindst syreholdige. Slut med de mest koncentrerede og/eller fadlagrede. Spørg din vinhandler til råds, og er det ikke muligt at få informationer om de vine du har stående, så start med de billigste og slut med de dyreste.

Det har den ulempe, at meget dyre og elegante vine ikke vil blive smagt optimalt, men gøres det i modsat rækkefølge vil de billigere og mindre koncentrerede vine smage som daggammel saftevand.

 

3. Vælg vine du holder af.

Medmindre formålet med vinsmagningen er at alle smager noget nyt og ukendt, så vælg nogle vine, et område eller en drue du holder af som tema. Det er sjovere for folk at høre lidt om vinene og om din gejst for dem, end bare at "smage noget vin".

Det er derfor ekstra godt at tage din yndlingsvin med i smagningen, eller f.eks. at smage vin fra det feriested I besøgte i sommers.

 

4. Hav papir og blyant liggende.

Især når man smager mange vine, er det rart at kunne tage notater undervejs. Man gør sig en masse tanker, lige i det man smager en vin, og dem har man tit glemt 3-4 vine senere. Mange mennesker bruger vinsmagninger som inspiration til fremtidige vinkøb, og så er det rart at kunne tage sine smagsoplevelser med hjem på papir.

 

5. Den rigtige mad betyder meget.

De fleste vine - især når det kommer til italienske og franske - gør sig bedst med mad. Det er sjovt f.eks. at få et par gode hvidvine (eller f.eks. en hvid og en rød) til forretten og 2-3 rødvine til hovedretten, men det behøver ikke være så avanceret.

Nippemad som f.eks. tyndtskåret skinke, salami, ost og brød er fint - måske med undtagelse af tungere vine, der har godt af lidt kraftigere mad. Kraftig ost kan sagtens gøre det.

Vi synes også at god mørk chokolade er lækkert til kraftige vine - især dem med tydeligt fadpræg - men det er en smagssag.

 

Der er sikkert en masse aspekter, vi har glemt i denne mini-guide. Vi er altid behjælpelige med gode råd, uanset hvor du har købt vinene.

Opskrift på osso buco i stegeso

Vores opskrift på osso buco er vel en blanding af de opskrifter vi selv er stødt på: Sølvskeen, mødre, madprogrammer osv. Sådan her virker den for os, ingredienserne er nemme at få fat i og den er en stor succes hver gang:

Ingredienser til 4 personer:

- 6 skiver kalveskank
- 3 dl. tør hvidvin
- 5 gulerødder
- 1/2 knoldselleri
- 3 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 dåser fl. tomat
- 1 lille dåse konc. tomat
- Smør eller olie til stegning
- Evt. 1/2 liter oksebouillon

Fremgangsmåde:

Hak grøntsagerne i ca. 1 cm store stykker og mas hvidløgsfedene.
Vend kødet i hvedemel og brun dem godt på panden i smør. Læg dem herefter til side.
Steg grøntsagerne i samme pande i 5-10 minutter, tilsæt evt. mere fedtstof hvis nødvendigt. TIlsæt flåede tomater og koncentreret tomat.
Læg ingredienserne lagvist i fadet/stegesoen, så kød og grøntsagerne blandes godt. Hæld hvidvinen over og spæd evt. til med bouillon indtil kødet er nogenlunde dækket af væde, så det ikke tørrer ud.

Sæt retten i ovnen ved 175 grader (varmluft) i 3 timer.

Servér med enten ris, pasta eller kartoffelmos efter smag.

Vi anvender altid en stegeso til osso buco. Vi har prøvet med et almindeligt fad, og selvom det bliver godt, bliver det altså ikke lige så godt som med en stegeso!

Vintip:

Vinen bør være kraftig, men ikke voldsom. Retten er trods alt ikke kraftigt krydret.

Vi har haft stor succes med Vignamaggios kraftige Chianti Classico, der har tilpas frugt, dybde og syre til den kraftige ret uden at overdøve den fine smag af kalvekødet. 


Ny producent: Massimino Venturini

Toppen af poppen, en af Valpolicellas absolut bedste producenter, Venturini, forhandles nu af Gallovini. Venturini er måske den producent i Valpolicella, der (efter vores mening) er bedst til at kombinere områdets frugtrige stil med den klassiske italienske "rygrad" i vinen, der gør den så velegnet til mad.

Lige fra den "lille" Valpolicella Classico til den "store" enkeltmarks-Amarone, leverer Venturini høj, høj kvalitet og frugtige vine med meget ren og behagelig smag. Hele serien af vine er kendetegnet ved at levere høj kvalitet og masser af kraft pr. krone. Her er altså tale om rigtig meget vin for pengene.

Venturini er blandt de 12 "Amarone Families" - en sammenslutning af klassiske Amarone-producenter, der arbejder for at genvinde respekten omkring områdets vine, der desværre i disse år lider et dyk pga. underlødige produkter med "dyr etiket".

Med Venturinis vine på hylderne betyder det også at vores kunder nu har muligheden for at vælge mellem Terre di Pietras meget klassiske Valpolicella-vine og Venturinis forholdsvis moderne vine. Noget for enhver smag.

Se Venturinis vine her.

 

Vind vin for 500 kr. hver måned

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev deltager du automatisk i lodtrækningen om et gavekort på 500 kr. hver måned. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes.

×