Sikker netbetaling med Dankort, eDankort, Visa, Visa Electron, MasterCard

Gallovini

Skip to Main Content »

Search Site

Italiensk rødvin og temperatur

Ved hvilken temperatur drikker man italiensk rødvin?

Svaret afhænger naturligvis af, hvilken rødvin der er tale om, men generelt en smule køligere end man vil drikke vin fra andre områder. Her er en kort gennemgang:

14-15 grader: Let og ung vin som f.eks. ung sangiovese / bordvin.

16-17 grader: Yngre vine, f.eks. Chianti eller Ripasso.

18-19 grader: Modne og fyldige vine som f.eks. Barolo eller Amarone.

Vi foretrækker generelt at vinen har en smule lavere temperatur end anbefalet når den trækkes op eftersom stuetemperaturen ofte er varmere, og vinen således automatisk varmes op. Når en ung sangiovese over 20 grader, mister man mange af de fine smagsnuancer.

Verdens nemmeste italienske opskrift: Bruschetta

Bruschetta

Når vejret i Danmark bliver allermest surt, er det dejligt at tænke på - og endnu bedre, at lave - de gode italienske sommerretter. Den måske simpleste af dem alle, nyder vi ofte selv både i Italien og herhjemme, nemlig bruschetta med tomat.

Ingredienser:

  • - Modne tomater.
  • - Godt hvedebrød, gerne lidt tørt, og gerne på durumhvede.
  • - En RIGTIG god olivenolie.
  • - Hvidløg

 

Fremgangsmåde:

  • - Hak tomaterne i bidder á ca. 1 gange 1 cm. Lad dem dryppe af i en si og tilsæt en smule salt både for at give lidt smag og for at dræne væsken, samt en smule kværnet peber. Lad dem stå mindst 15 min.
  • - Rist brødet på brødristeren eller i ovnen. Gnid det med hvidløg - enten på den ene eller begge sider, afhængigt af hvor glad du er for hvidløg.
  • - Læg et godt lag hakket tomat oven på hver skive brød, og hav olivenolien stående på bordet, så hver person selv kan bestemme mængden.

Så bliver det vist ikke nemmere, og det smager af sol og... Italien! Husk en god olivenolie. De er ikke billige, men holder en evighed når de kun bruges som smagsgivere som her.

Man kan tilsætte forskellige ting efter behag,f.eks. frisk basilikum, men selv den enkleste version er fremragende.

Drik en ung, let Sangiovese til. Den behøver ikke være dyr, men skal være af god kvalitet ligesom maden. Vi bruger selv Vignamaggios Il Morino.

Skal Amarone dekanteres?

Dekantering af Amarone

Når vi sælger vores Amarone fra Terre di Pietra anbefaler vi stærkt at man enten tager sig rigtig god tid til at åbne og drikke den, eller at man ilter den inden nydelse. F.eks. via dekantering, hvor vinen f.eks. hældes på karaffel, eller blot på en anden beholder og tilbage i flasken igen.

Faktisk strider det lidt mod vores generelle overbevisning, da vi selv synes at en af de vidunderlige ting ved gode italienske vine er at smage dem udvikle sig i den tid der går fra flasken åbnes til sidste glas er drukket. Det er dog en smagssag, og oplever man at få en bedre vin ud af dekantering af andre gode vine, skal man selvfølgelig gøre det.

Grunden til at lige præcis den nævnte Amarone efter vores mening bør dekanteres er, at den føles utroligt ung idet man åbner flasken. Man er ikke i tvivl om det er en Amarone, men den kraftige kirsebær/rosinduft og -smag kommer først løbende over nogle timer. Det hjælper gevaldigt at snyde lidt og ilte vinen godt igennem fra starten, så har man efter 30-60 minutter en helt fantastisk vinoplevelse.

Det føles lidt som om vinen halvsover i flasken og først vækkes til live ved iltning. Den bliver altså langt bedre (med sin nuværende alder) af dekantering.

Til sammenligning er en supermarkedsamarone typisk 1-2 år yngre (gode Amaroner er først frigivet i 2006 nu, supermarkedsamaroner sælges allerede i 2007 og 2008), men de er iltet så kraftigt fra fabrikken, at de allerede er halvdøde når man køber dem. Vælger man at dekantere dem, giver det så dødsstødet.

Med andre ord, afhænger det meget af den aktuelle Amarone om den bør dekanteres eller ej. En tommelfingerregel er, at hvis vinen er købt i supermarkedet eller har en pris på under 200 kroner, er den drikkeklar ved købet. Hvis der er tale om en "rigtig" Amarone, afhænger det bl.a. af om den er lagret på barriques (små franske egefade på 225 liter) eller lavet traditionelt på store fade. Har den ligget på små fade har den nemlig suget mere fad og ilt til sig, og er typisk klar tidligere. Er den lavet på store fade, skal den typisk bruge nogle år på flaske før de fine smagsnuancer og frugten kommer frem.

Så skal vi komme med ét meget forenklet svar, må det være at en billig Amarone typisk ikke skal dekanteres, og at en "stor" Amarone i sine unge år har gavn af det. Der er dog forskel fra vin til vin, så spørg din vinhandler og smag dig frem :-).

Ribe Vinfestival var et brag af en vin-weekend

Betal 75 kr. og smag al den vin du vil. Sådan lød tilbudet fra Ribe Vinfestival, hvor 15 udstillere gav smagsprøver på vin fra hele verden i denne weekend.

Festens rent italienske indslag var Gallovini, og vi blev utrolig godt modtaget af vinfestivalens gæster. Der var faktisk gæster fra hele landet, der havde taget turen til Ribe for vinens og hyggens skyld og vi kunne i den grad mærke den store entusiasme blandt gæsterne. Vi kunne også konstatere at Gallovini-standen var overordentligt velbesøgt, så vi havde en LILLE smule svært ved at følge med, men vi håber at alle fik en chance for at smage de gode vine.

Vi håber at komme til Ribe næste år igen, og må på det kraftigste opfordre alle vinelskere til at kigge forbi. Udover den italienske vin hos Gallovini var der rigtig spændende vin fra andre dele af verden hos de mange importører, og det er en glimrende mulighed for at smage hvad der sker hos vinbønderne i hele verden (og måske få lidt god vin med hjem). Vinfestivalen foregår for åben sol i Ribes gader, og smukkere rammer er svære at opdrive i Danmark.

Hvor længe skal vin ligge?

Et af de mest hyppige spørgsmål vi møder ved smagninger er: "Hvor længe kan/bør en vin som denne ligge?".

Det er rigtig godt spørgsmål, og vigtigt at stille sin vinhandler, hvis man ikke har planer om at drikke vinen samme aften.

Nogle mennesker er af den opfattelse, at al rødvin bliver bedre med alderen, og andre mener at al moderne rødvin skal drikkes inden for de første par år. Sandheden er efter vores mening et sted midt imellem, og umuligt at svare på generelt.

I takt med at mere og mere vin sælges i supermarkeder tvinges producenterne til tre ting:

1. Lav billigere vin.

2. Lav vin der kan drikkes nu.

3. Lav vin der kan drikkes af alle.

Det betyder, at mere og mere vin er lavet til at blive drukket inden for få år fra høsten (da tiden der går fra høsten til vinen er solgt i supermarkedet i en økonoms øjne er penge ud af vinduet). For mange vintyper er det slet ikke noget problem, og de smager i forvejen bedst inden for de første 3 år fra høsten.

Regn derfor med, at er vinen købt i supermarkedet, er den på højdepunktet nu, og den vil ikke blive bedre af at ligge.

Selv kvalitetsproducenter, som ikke ses i supermarkederne er ramt af ovenstående tre punkter. For eksempel har man i Toscana ændret lagringsmetode fra at bruge store fade (fra 2500 liter og op) til at bruge små fade (225 liter barriques). Det giver dels en billigere vin da de små fade er billigere at bruge, en vin der kan drikkes hurtigere da den får mere ilt og eg under lagringen, samt en vin der nemmere kan drikkes af alle, da den hurtige modning gør den mere rund og blød.

Mange kendere vil sige at vinen bliver doven og kedelig af den behandling, men det er selvfølgelig en smagssag.

En række producenter (deriblandt de producenter Gallovini repræsenterer) benytter sig af gamle produktionsmetoder. Det gør vinen dyrere at producere, og der går et par år ekstra før den er på toppen, men til gengæld opnår de den kvalitet, der oprindeligt gjorde de gamle vinområder i Italien berømte.

Med andre ord, er det svært at give et entydigt svar på, hvor lang tid vinen kan ligge - her er et par eksempler fra vores sortiment:

Feudi d'Otranto - Primitivo 2008. Drik inden for et års tid. En god hverdagsvin fra Apulien er typisk på toppen få år efter høsten, og bør drikkes indenfor 5.

Vignamaggio - Il Morino 2009. Kan drikkes fra fadet, og kan ligge 7 år fra høsten. Vignamaggios vine har det utrolig godt med lagring, og vi smagte i 2009 en Il Morino fra 2003 som var skøn. Det er usædvanligt for moderne toscansk vin i denne prisklasse, men en del af grunden er god druekvalitet og lagring på store egefade.

Monte Bernardi - Retromarcia 2008. Kunne drikkes i 2010 og kan drikkes i 2015. Selvom vinen er lagret på barriques, er pusten på ingen måde gået af den, og den elegante ranke smag ses nu i 2011 og 2012. Ønsker man en rundere og mere blød vin vil den være perfekt i årene 2013-2015.

Monte Bernardi - Saétta 2006. Topvin i et topår lagret i 22 måneder på 3000 liters østrigsk eg. Vinen kan drikkes nu, men vil afgjort blive bedre de næste 10 år. Ingen ved hvad der sker derefter, men den bør kunne drikkes om et halvt århundrede. Vi tipper på at den er på toppen efter 15-20 år.

Terre di Pietra - Amarone "Rosson" 2006. Moderne Amarone kan drikkes helt ungt, da vinen er iltet til ukendelighed. Klassisk Amarone som denne hører under, frigives først 4-5 år fra høsten, og bør sjældent drikkes før 6-7 år fra høsten. Rosson KAN drikkes nu i 2011, men det kræver tid, luft og dekantering. Tricket med denne type vin er at købe dem nu, og nyde dem om 5 år når de er det dobbelte værd.

 

Vind vin for 500 kr. hver måned

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev deltager du automatisk i lodtrækningen om et gavekort på 500 kr. hver måned. Nyhedsbrevet kan til enhver tid afmeldes.

×